SALAM 1MALAYSIA

Menu minum petang semalam "Pengat Pisang Tanduk"....Dah lama juga tak buat pengat pisang ni tapi semalam teringin plak tekak ni nak makan, jadi apa lagi carilah pisang tanduk kat kedai...kebetulan tinggal dua ulas pisang tanduk apa lagi capai je....Beli santan dan gula merah je sagu biji dah ada dalam stok jadi x payah beli lagi....jom kita lihat.....




BAHANNYA:
Pisang tanduk dua ulas
santan
gula pasir sedikit
gula merah sedikit
sagu biji
daun pandan


CARANYA:
Pisang tanduk dipotong-potong dan tepikan.Sediakan periuk masukkan gula merah sedikit dan gula pasir sedikit cairkan di atas dapur.Setelah cair tapiskan gula itu dan masukkan ke dalam periuk, masukkan santan,daun pandan dan letak di atas dapur,kacau selalu agar santan tidak keluar minyaknya.Setelah didih sekejap masukkan sagu biji yang telah direndam terlebih dahulu ke dalam periuk tadi.Kacau dan akhir sekali masukkan pisang tanduk yang telah di potong tadi ke dalam periuk .Kacau, biarkan didih dan pisang menjadi empuk atau lembut.Bila pisang dah lembut tutup api dapur dan bolehlah dihidangkan dengan air panas untuk minuman petang.Selamat mencuba....!!!!