HOME CONTACT ME PARENTING RECIPE REVIEW LABEL

Sponsor



Saturday, January 18, 2014

Resepi Nangka Masak Lemak

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...



Pagi-pagi hubby dah ke pasar untuk membeli stok lauk yang dah kehabisan kat dalam peti ais tu...balik dari pasar tadi hubby ada membeli sepeket nangka muda...dah lama tak makan katanya masak lomak pun sodap...nangka muda memang sedap kalau buat gulai lemak ni...apa lagi cepat-cepatlah mama menyiang dan merebus nangka tu dulu...

kalau ditambah dengan daging pasti lagi sedap jadinya gulai lemak ni tapi hubby boleh pula terlupa nak membeli sedikit daging...hanya ikan saja yang dibelinya tapi tak apa la tak ada daging pun gulai lemak ni jadi sedap juga untuk dimakan...jom mama tunjukkan resepi untuk memasaknya...

Bahan-bahannya:
cili api,bawang(ikut suka),kunyit hidup,santan,udang kering,asam gelugor dan daun kunyit

Cara-caranya:
Rebus nangka muda tu sekejap jangan lembik sangat,akan dimasukkan dalam kuah lemak tu nanti...ambil cili api,bawang,kunyit hidup,udang kering tumbuk sehingga hancur...kemudian masukkan ke dalam periuk bahan yang telah ditumbuk tadi letakkan di atas dapur masukkan santan cair dahulu yer...bila dah mula mendidih masukkan daun kunyit,asam keping ke dalam periuk dan dimasak semula...

bila nangka dah cukup lembutnya akhir sekali masukkan santan pekat pula kacau sehingga cukup masak...gulai lemak yang sudah siap dimasak boleh di hidangkan bersama nasi panas,ikan masin atau sambal belacan...memang sedap hingga menjilat jari...okay kawan-kawan selamat mencuba yer...

20 comments:

  1. Ooo. Rebus dulu ekk. Nina pernah mkn. Tp xpernh buat. Ma pun xpernh buat. Heee

    ReplyDelete
  2. sedapnyer...dah lama tak masak sayur nangka ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap...boleh cuba memasaknya...

      Delete
  3. Nampak nangka masak lemak ni teringat mak di kampung.....sedap ni makan dengan nasi panas2..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul tu ...mkn dgn sambal belacan dan ikan masin...

      Delete
  4. mmm..sedapnya mama masak..
    ni salah satu lauk feberet saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ke....mekacih...sama la dgn mama...

      Delete
  5. slurrpp..sedapnyer..
    mkn dgn nasi pns2..confim btambah

    ReplyDelete
  6. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. kalau kat utara, dulu2 menu ni mesti ada masa kenduri kawin. kalau tak de menu gulai nangka, ada menu guali rebung. tapi skrg dua-dua menu ni payah dah nak jumpa, asyik jumpa menu standard ayam masak merah, daging hitam, dalca dan jelatah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..susah nak jumpa skg ni...

      Delete