30 April 2017

MUTIARA KATA #35

April 30, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Lebih baik MISKIN dan berTAQWA berbanding 
KAYA tetapi berlumuran dengan DOSA

Namun,adalah lebih baik lagi apabila berdoa kepada ALLAH agar menjadi hamba yang KAYA serta BERTAQWA,kerana tidak menjadi masalah untuk memiliki kedua-duanya..


p/s In sha Allah...

RANKING ALEXA BLOG MAMA #18

April 30, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM....
Alhamdullilah ! semakin berkurangan sakit mama ni..baru sehari dua tak jengah blog ! mama dah rasa macam lama sangat tak bersiaran..buka ranking alexa tengok dah semakin mengecil ranking blog mama ni...kena teruskan usaha untuk melihat ranking global blog mama ni dibawah 1juta pula kali ini...terima kasih semua yang menyokong blog mama ni...

Global Ranking | 1,054,067
Ranking Malaysia | 5,327
Untuk Info | tekan sini..
Entri ranking blog mama sebelum | tekan sini


p/s semoga kawan2 tetap support blog mama ni yer...

HAPPY 21ST BIRTHDAY MY YOUNGER DAUGHTER

April 30, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM..


My Daughter !
I look at you and i do not see the passage of time.I see my little girl playing dress up,running through the yard,playing on  a swing.I will try and respect the fact that the decisions you will make are your own,but you must understand that to me,you will always be my little girl.I may not be able to carry you in my arms anymore, but i will always carry you in my heart..

Heppy Bornday My Sweet Princess...
NURUL SYAZWANE BINTI DZOLKARNINE

p/s mom always loved u..

MOTIVATION WORD #32

April 30, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

BELIEVE IN YOURSELF !
HAVE FAITH IN YOUR ABILITIES !
WITHOUT A HUMBLE BUT REASONABLE
CONFIDENCE IN YOUR OWN POWERS
YOU CANNOT BE SUCCESSFUL OR HAPPY.


p/s i can and i will...

GOOD MORNING SUNDAY

April 30, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

GOOD MORNING HAPPY SUNDAY
FORGET YESTRDAY IT'S ALREADY FORGOTTEN YOU.
DON'T SWEAT TOMORROW YOU HAVEN'T
EVEN MET.
INSTEAD,OPEN YOUR EYES AND YOUR HEART TO A TRUALY
PRECIOUS GIFT- TODAY

WISHING YOU A GREAT DAY !

29 April 2017

SICK

April 29, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

BEING SICK IS JUST YOUR BODY'S WAY OF SAYING YOU'RE WAY TOO AWESOME
AND YOU NEED TO SLOW DOWN,SO EVERYONE ELSE CAN CATCH UP.

p/s sick of the sin...

28 April 2017

GOOD MORNING FRIDAY

April 28, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

GOOD MORNING !
IT'S MOVE FORWARD FRIDAY, SO SIMPLIFY YOUR LIFE.rEMOVE ALL THAT IS UNIMPORTANT, AND FOCUS ON YOUR DREAMS,
GOALS AND OTHERS !

27 April 2017

MOTIVATION WORD #31

April 27, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM..
YOU HAVE TO FIGHT SOME OF THE BAD DAYS
TO EARN SOME OF THE BEST DAYS 
OF YOUR LIFE.

AFGAN - PADAMU KU BERSUJUD

April 27, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...


Ku menatap dalam kelam tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama Mu Ya Allah
Esok atau kah nanti ampuni semua salahku
Lindungilah aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta kau beri ku bahagia
Jadikan aku selamanya hambamu yang selalu bertaqwa
Ampuniku Ya Allah yang sering melupakan MU
Saat kau limpahkan kurniamu dalam sunyi aku bersujud

Esok ataukah nanti ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah
Kau tempatku meminta 
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya hambamu yang selalu bertakwa
Ampuni ku Ya Allah yang sering melupakanmu
Saat kau limpahkan kuniaanmu dalam sunyi aku bersujud
padaMu


PETUA AGAR ANAK MENGIKUT CAKAP IBUBAPA

April 27, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Hari ni mama nak sharekan petua bagaimana nak membuat anak kita mendengar kata-kata dari ibu bapa...simple dan mudah jer ...harap ianya dapat membantu pada mereka yang mempunyai masalah ini...okay jom kita tengok...





1-Setiap pagi sebelum pergi ke sekolah anda kita sebagai ibu atau bapa berdirilah dibelakang anak dan dengan cara menghadap kiblat..
2- Letakkan kedua-dua tapak tangan ibu dan ayah atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang 1 inci dari rambut.
3-Bacakan surah Al-Fatihah dan Alam-nash-rah sehingga habis.
4-Niat dalam hati kita memohon pada Allah : "Ya Allah Kau permudahkanlah anakku ini untuk belajar dan diterangkan hati,dilembutkan hati dan ditetapkan iman dan mohon anakku ini mendengar cakap ibubapanya."
5-Kucup dahi anak dan biarkan dia pergi ke sekolah.Telapak tangan ibubapa ada aura dan gunakannya sebaik-baiknya...


p/s in sha Allah semuanya akan okay...

WARKAH TERAKHIR DARI ADIK THAQIF

April 27, 2017 4 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Ya Allah ! sedihnya hati bila membaca cerita luahan terakhir dari adik Thaqif yang meninggal semalam...bagaimanakah keadaan arwah ketika menulis warkah terakhir ini...dapat ku bayangkan kesedihan adik Thaqif ini yang tak dapat dibendung lagi..memohon dari Allah dan merayu agar Allah membukakan pintu hati ibubapa dan ustaz untuk membenarkan dia pulang...

Allah itu Maha Mengetahui segala-galanya...kepedihan yang ditanggung oleh anak kecil ini begitu dan amat disayangi Allah...Allah telah mengizinkan adik Thaqif pulang tapi kepulangan yang kekal abadi dan diiringi dengan bau haruman syurga...damailah kau di sana wahai insan penghuni syurga...Allah telah tempatkanmu di syurga yang jauh dari manusia durjana di dunia ini...Ku doakan mu wahai penghuni syurga dengan doa agar kau tenang di sana di sisi Pencipta Mu...aamiin...

AL-FATIHAH 



p/s hanya Allah yang Maha Mengetahui segala-galanya...

RAMADHAN CARE UNTUK IBU TUNGGAL DAN ANAK YATIM

April 27, 2017 0 Comments
Assalamualaikum w.b.t & salam sejahtera.
*Tim CSR Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru* ingin membuka peluang sekali lagi bagi tahun ini untuk meneruskan amalan membantu ibu tunggal dan anak yatim di sekitar Skudai menjelang Ramadhan tidak lama lagi.
Berikutan pengalaman tim kami sebelum ini, ada yang menitiskan airmata berikutan banyaknya bantuan yang diterima hanya menjelang Aidilfitri sahaja bukannya menjelang bulan Ramadhan yang dimuliakan maka, inilah sebab utama kami memutuskan agar amalan sebegini diteruskan bagi tahun ini. Insha Allah.
Anda boleh menghulurkan sumbangan mengikut kemampuan samada memilih :
1⃣ *Pakej A* - sekampit beras 5kg *atau* 10kg bagi 1 famili,

2⃣ *Pakej B* - satu set keperluan dapur iaitu minyak masak 5kg, tepung gandum, gula, garam, bihun, sekampit kecil bawang merah, kicap, sos atau apa sahaja yang dirasakan boleh menjadi keperluan asas di dapur,
3⃣ *Pakej C* -  sepasang telekung wanita dewasa *atau* telekung kanak-kanak yang baharu,
4⃣ *Pakej D* - wang tunai seikhlas hati yang sebahagiannya akan digunakan untuk membeli hamper kurma buat 1 famili.
Anda juga bebas memilih jika mahu menyumbangkan *kombinasi pakej* yang tertera.
Bagi *Pakej D (tunai)*, sumbangan perlulah dibuat secara *online ke akaun Maybank* Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru *5511 3750 7754*.
Mohon Whats App kan slip transaksi sumbangan atau menyerahkan semua barangan sumbangan (Pakej A, B & C) untuk dikumpulkan kepada *Puan Zulhaya Marzuki* di talian *013-765 2551*
Jika anda tidak sempat membeli barang-barang yang ingin disumbangkan, tidak mengapa. Anda boleh memilih Pakej D sahaja dan kami akan membelikannya untuk anda bergantung kepada barangan keperluan lain setelah kami kumpulkan.
Semua wang sumbangan & barangan sumbangan perlulah diserahkan *sebelum 17 Mei 2017*. Dan *serahan akan dibuat pada 20 Mei 2017*.
Kami juga amat mengalu-alukan *sponsorship* daripada mana-mana pihak yang ingin turut serta bersama kami di dalam *Ramadhan Care* tahun ini.
Semoga amalan anda dan amalan kita semua diangkat dan diberkati oleh Allah serta dapat memberi makna yang besar walaupun sedikit bagi golongan yang memerlukan. Terima kasih. 💐

p/s jomlah kita membantu mereka yang kurang mampu...


MOTIVATION WORD #30

April 27, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

You need to see that life is not always perfect.We will not always get what we want,
and though it hurts a lot,what should've happened,happened.
Who should've left,left and whatever's thrown you off course will always bring you to where it is you need to be.

p/s anything happen life must go on...

GOOD MORNING THURSDAY

April 27, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Live your life each day as you would climb a mountain.
An occasional glance towards the summit keeps the goal in mind, 
but many beautiful scenes are to be observed from each new vantage point.
Harold B.Melchart

Have a Great Thursday !

26 April 2017

WORDLESS WEDNESDAY #728

April 26, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Push your soul towards Allah SWT until one day, your soul pushes you.
Drag your feet to the prayer mat, until one day your heart drags you.
Force yourself to make dua,until one day your tears force you.
Human beings become easily addicted to their habits, so tell me,what greater joy than to be
addicted to the One who created You?

p/s be sincere Allah know what's in the heart...

MAKAN SIMPLE HARI LAHIR ALONG

April 26, 2017 10 Comments
ASSALAMUALAIKUM..
Semalam hari lahir anak mama yang sulung...kami sekeluarga makan-makan simple jer kat rumah...besday girl masak fettuccine bolognese semalam, mama pula belikan satay daging dan anak kedua mama belikan kek secret recipe jer...makan-makanlah kami sekeluarga semalam walaupun simple tapi menyeronokkan...
kek dari secret recipe..
air tangan besday girl fettuccine bolognese..
satay daging...

p/s ingatan itu yang penting...

TANAM POKOK DAPAT JUGA HASILNYA

April 26, 2017 6 Comments
ASSALAMUALAIKUM....
Alhamdullilah !! menjadi juga serai yang hubby tanam tempohari...pokok serai tu dah mula mengeluarkan tunasnya....harap menjadilah serai ni nanti...nak tahu ceritanya tekan sini...
Dah menjadi juga nampaknya pokok serai ni....kita tunggu hasilnya nanti..
Pokok sawi ni macam terbantut pula tumbesarannya...asyik dialih-alihkan tempat tanaman nyer jee...
Hubby semai pokok durian belanda yang mama beli masa singgah kat Air Itam dulu...nak tahu ceritanya tekan sini...
Hasil cili yang telah dipetik untuk kali ke 4 ini...ambil.sedikit daun kari sebab rasanya nak masak menu kari telur nanti...dah boleh guna hasil tanaman sendiri untuk masakan..
Pokok cili terpaksa dipotong daunnya...benah dah semakin banyak menyerang daun-daun pokok cili ni....apa racun yang boleh membunuh benah ni yek...tak tahu nak cari racun yang baik untuk digunakan...
Inilah daun pokok cili mama yang telah diserang dengan benah yang banyak...kalau dibiarkan memang melarat ke semua daun nanti...bila kita usik jer benah ni akan terbang...

p/s seronok dpt terapi minda di pg hari...

BLOG MASIH ADA MASALAH

April 26, 2017 4 Comments

ASSALAMUALAIKUM...
Maaf yee kawan-kawan mama...bila dtg singgah ke sini akan ada terdapat coding2 yang tak diperlukan keluar kat entri mama tu yer...blog mama ni masih dalam proses baikpulih tu yg masih ada lagi coding-coding dari nuffnang yang tak diperlukan keluar...harap maaf yer kawan-kawan semua...semoga blog mama dapat dibaikpulihkan dengan segera nanti...

25 April 2017

HAPPY BIRTHDAY MY WONDERFUL DAUGHTER

April 25, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM....


HEPI BORNDAY MY SWEET DAUGHTER...
YOU ARE THE BEST. I LOVE YOU MORE THAN WORD CAN SAY.
I LOOK FORWARD TO THE BEST YEARS OF MY LIFE NEAR YOU.

TODAY IS A VERY SPECIAL DAY BECAUSE IT IS THE DAY WHEN WE FIRST SAW OUR ANGEL.AS YOU GROW OLDER AND AIM HIGH FOR YOUR DREAMS DON'T AFRAID TO FALL BECAUSE WE WILL ALWAYS BE THERE TO CATCH YOU...

p/s  mak dan ayah love you eternity..

INDEX LIVINGMALL ALA ALA IKEA

April 25, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM..
Sempena cuti semalam mama dan family jenjalan ke Aeon Tebrau...lepas asar kami bertolak keluar membawa si kecik 2 orang itu berjimba sekejap...sampai di Aeon Tebrau kami ke Index livingmal ini...kedai ala-ala IKEA tu...nak juga lihat apa yang ada di sini...jom kita round-round di dalamnya..


Pintu masuknya...ada yang dah posing terlebih dahulu...


Seronok juga dapat masuk dan lihat barangan yang ada di sini...window shopping jer ni...



Mangkuk putih ni 4 biji berharga RM20.90..


Nampak juga ada barangan yang dijual dengan harga yang murah...


Jug air ini hanya RM9.90 saja...


Cantik juga deko untuk bilik ni...


Banyak juga perabot rumah yang ada dijual di sini..pilih saja yang mana berkenan tulis kod barang kat kertas order...macam cara kat IKEA juga...


Bunga dalam bekas kecik tu pun harganya dah RM19.90...


Semuanya ada dari pinggan mangkuk,peralatan dapur,almari dan macam-macam lagi...


Barangan perhiasan rumah...


Display ruang tamu dan bilik...memang sama cara macam di IKEA juga...



Barangan deko di rumah...





sempat Damia test duduk atas buaian besi tu..best juga tapi bila tengok harganya fuyoo nak cecah ke ribu ringgit terkejut juga la...nape mahal no harganya...besi baik kot..


Atok Darwisy dan Damia pun test duduk atas buaian tu..seronok jugalah dapat jenjalan cuci-cuci mata sekejap...walaupun window shopping jer tapi seronok dapat merehatkan minda sekejap...


p/s IKEA akan jadi saingan la bila buka nanti...


DIY Botol Kosong

April 25, 2017 4 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Kali ni nak diy kan botol kosong yang tak diperlukan...nak dibuang sayang jadi kita jadikan botol tu lebih menarik lagi...mama gunakan batu yang dijual untuk diletakkan dalam balang ikan tu...beli kat kedai rm2.12 jer...


Letakkan batu-batu warna-warni dalam botol kosong tu..memang menarik sangat dengan coloring dari batu-batu tu...


dekolah mengikut citarasa kita...kalau nak lagi cantik bolehlah tambahkan dengan reben kat botol-botol tu...di sini mama ingin menyusun sepuluh jari memohon maaf dan dengan ucapan selamat menyambut hari raya dan maaf zahir batin buat kawan-kawan alam maya semua...