HOME CONTACT ME PARENTING RECIPE REVIEW LABEL

Sponsor



Thursday, April 20, 2017

KUIH CIK ABANG DEMAM

ASSALAMUALAIKUM...

Semalam anak mama buat kuih ni untuk berbuka puasa...mama panggil kuih cik abang demam jer sebab lembek-lembek tu jer...tapi ada yang panggil kuih sagu /sagu merah kan...apa-apa la janji kuih yang sama kan...jom kita tengok resepinya yang mudah dan simple...

Bahannya
Sagu biji
Gula pasir
perwarna ros
kelapa parut putih digaulkan dgn sedikit garam

Cara membuatnya...
1-Masakkan air dan letakkan perwarna ros merah dan daun pandan.. setelah mendidih keluarkan daun pandan.. 
2-Masukkan sagu biji tadi dan kacau selama 10 minit.
3-Setelah pekat sedikit masukkan gula pasir dan kacau sehingga likat..
4-Bila dah likat masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit..
5-Bila dah siap keluarkan dan sejukkan dahulu...potong ikut suka dan gaulkan dengan kelapa yang telah digaul dengan garam tadi...
6-Kuih sagu merah dah boleh dihidangkan..
Selamat mencuba yer...


p/s kuih yg simple dan sedap.. 

4 comments: