30 September 2017

PAWS FOR A CAUSE

September 30, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM..




Paws For A Cause

🗓 14th October 2017 (Sabtu)
📍Plaza Pelangi, Johor Bahru (Atrium) 
⏰ 11.00 Pagi - 5.00 Petang
☎️ 018 - 777 5613 (Aaron Farhan Loh)

Event oleh SPCA Johor Bahru - Reg: PPM 0080119121997

Cabutan bertuah turut disediakan! 

Ikuti [@johorevent] di Twitter & Instagram untuk mendapatkan maklumat terkini event sekitar Johor 

#JohorEventOct #SPCAJohorBahru


SELAMAT HARI LAHIR NUR DAMIA ZULAIKHA

September 30, 2017 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM..
Selamat hari lahir kesayangan grandma...
Grandma sentiasa mendoakan agar Damia akan terus membesar menjadi seorang anak yang solehah,sentiasa ceria,taat pada mama dan papa,sayang grandma dan atok, sayamg aunty dan cuney dan semoga sentiasa diberkati Allah selalu hendaknya...

Selamat hari lahir cucu kesayangan grandma...
Nur Damia Zulaikha

p/s sekejap jer dah besar...tak lama lg bakal jadi kakak...

MELAWAT DEBAB PINKY LAGI

September 30, 2017 1 Comments

ASSALAMUALAIKUM...
Pergi lagi tadi melawat si debab pinky kat wad sakit...hahaha melawat kat workshop la...saja jer mama ni kan...alhamdullilah dah siap disembur baru rupanya si debab pinky ni...dah jadi macam biasa jer...dah keluar duit sendiri memang cepat siapnya kalau nak tunggu insuran cover memang 2 -3 bulan baru siapnya...

Dah siap kereta debab pinky ni disembur baru...sekarang ini proses nak polishkan semula bekas yang telah dispray cat baru tu...Kasi kilat sedikit body debab pinky ni...

alhamdullilah ! lepas ni kena berhati-hati pada sesiapa yang memandu debab pinky ini...

p/s lega hati dah selesai akhirnya...

KEK ANGRY BIRD UNTUK BESDAY DAMIA

September 30, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM..
Hari ni adalah hari lahir cucu mama yang kedua tu Nur Damia Zulaikha yang ke 2 tahun...aunty lynn dia buatkan kek angry bird yang dia suka sangat tu...aunty buat kek semampu yang boleh harap Damia seronok esok tengok kek angry bird ini...



Kek coklat yang sudah siap di sapu dengan krimnya...


Muka angry bird tu buat guna fondant jer...jenuh aunty lynn google nak dapatkan muka angry bird tu...


Dah letakkan fondant yang dibuat tadi di atas kek tu...


Tu dia dah nampak muka angry birdnya...


Semoga Damia seronok tengok kek angry bird ni nanti...


Krim dan fondant ada lebihan jadi kita bubuh jer kat cup kek tu...


Nampak macam menarik juga...jadilah semoga cucu mama gembira melihatnya...aunty lynn saja nak try skill buat fondantnya...alhamdullilah macam menjadi nampaknya...


10 REASONS TO EAT GARLIC TODAY

September 30, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

10 REASONS TO EAT GARLIC TODAY

1-Can help stop hair loss thanks to high levels of allicin
2-Boost your immune system and helps ward off colds
3-Garlic filled diets help weight loss and reduces fat store
4-Eat to detox-garlic releases toxins from the liver
5-Filled with antioxidants rub it on your face to cure acne
6-Helps to heal cold sores and reduce swelling
7-Anti-inflammatory properties great for psoriasis
8-Helps to lower blood pressure and blood sugar levels
9-Banish athletes foot by soaking feet in warm water with garlic
10-Thins the blood to prevent clots


29 September 2017

SEDIHNYA RASA DI HATI

September 29, 2017 4 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Sedih pulak rasa hati hari ni kononnya nak makan nasi bryani berlaukkan daging bryani tapi hampa sebab lain pula yang mama dapat...kononnya nak makan dikedai tapi bila terpandang pakcik yang berjual di tepi jalan menggunakan food truck... tu yang rasa macam nak beli kat pakcik tu dan secara tak langsung dapatlah juga membantu... tapi bila sampai rumah hampa sesangat bila tengok lauk daging bryaninya...terasa frust sesangat..berkata juga kat hati mama sampai hati pakcik tu bagi aku lauk yang begini...tak rasa bersalahkah dia...?ni ke rupa nasi bryani gam yang dijual..?

Inilah lauk daging yang mama dapat tadi...semua isinya hanya tetal saja tiada sedikit pun isi daging yang diberikannya...sekali ini jer la mama akan beli kat pakcik tu...lepas ni kalau nak beli nasi bryani kat food truck macam ni kenalah berhati-hati sebab tak mahu kejadian yang macam ini terjadi lagi..

p/s frust tak dapat makan nasi bryani hari ni...

10 TANDA KEKURANGAN VITAMIN C

September 29, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

10 TANDA KEKURANGAN VITAMIN C

1-Wajah nampak lebih tua dari usia
2-Mudah demam & selesema (antibodi lemah)
3-Kulit kelihatan kering & bersisik
4-Tapak kaki keras & kasar
5-Luka lambat sembuh
6-Gusi berdarah
7-Mudah mendapat ulser
8-Sakit sendi
9-Tanda lebam pada badan
10-Mudah stress

TAZKIRAH HARI JUMAAT

September 29, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

"SESUNGGUHNYA APABILA AKU MENASIHATI KAMU,
BUKANLAH AKU YANG TERBAIK DALAM KALANGAN KAMU,
 BUKAN JUGA YANG PALING SOLEH DALAM KALANGAN KAMU,
KERANA AKU JUGA PERNAH MELAMPAUI BATAS UNTUK DIRI SENDIRI.
SEANDAINYA SESEORANG ITU HANYA DAPAT 
MENYAMPAIKAN DAKWAH APABILA DIA SEMPURNA,
NESCAYA TIDAK AKAN ADA PENDAKWAH,
MAKA AKAN JADI SIKITLAH ORANG YANG MEMBERI PERINGATAN."
-IMAM HASAN BASRI-

RESEPI | ASAM PEDAS KEPALA IKAN TENGGIRI

September 29, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Kat rumah mama ni memang tak pernah mis dengan asam pedasnya...ada jer menu asam pedas yang dipinta oleh hubby mama...sebenarnya dulu hubby mama memang tak minat dengan menu asam pedas ni..buka cerita pulak mama ni ! cerita lama masa bertunang dulu...biasanya menu yang hubby suka makan masa tu semuanya jenis yang bersup dan yang tidak pedas...kalau masak menu ikan masak singgang atau jenis kuah bersup memang laju jer lah makannya...mama pulak di rumah memang dah biasa dengan menu asam pedas ni...

Arwah abah mama dulu memang suka dengan menu asam pedas..menu di rumah yang akan dimasak setiap hari sudah pastinya mesti ada menu asam pedasnya...jadi anaknya ni dah biasa dan telah sebati mengikut perangai arwah abah...kalau tak ada menu asam pedas memang rasa tak boleh nak makan....kalau dulu masa bertunang bila hubby datang ke rumah menu yang biasa mama hidangkan sudah semestinya menu asam pedas...memang tak usik menu asam pedas tu..tapi disebabkan makan dengan bakal bapak mentua terpaksalah jugalah dicubanya...


Tu kisah dulu-dulu la sekarang ni hubbylah yang dah terlebihnya...setiap hari mesti nakkan menu asam pedas mama...sebenarnya sejak kawin memang mama suka sangat masak asam pedas untuk hidangan hubby makan..bila dah kelamaan dah jadi biasa pada hubby...sesekali saja mama akan masak menu kurang pedas yang hubby suka tu tapi asam pedas juga yang dicarinya...lama-kelamaan asam pedas nilah yang jadi menu utama di rumah kami...setiap hari mesti ada saja menu asam pedas di rumah...tak kiralah asam pedas apa yang mama masak janji ada...panjangnya mukadimah mama ni...okaylah kita cerita kisah hubby mama.ni di lain hari yer...hari ni nak cerita menu resepi asam pedas kepala ikan tenggiri permintaan dari hubby mama...jomlah kita lihat respinya yer...


Bahan-bahannya..
Kepala ikan tenggiri
bendi
cili kering*
bawang merah*
bawang putih*
belacan(kalau suka)*
Garam
serbuk perasa
Minyak
Kunyit hidup
halia
Air asam jawa


Cara-cara memasaknya...
1-Blander kesemua bahan yang bertanda *..bersihkan kepala ikan (mama suka rendam dalam air asam jawa)..biarkan sekejap...ambil kunyit hidup dan halia tumbukkan hingga hancur...
2-Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili yang telah dikisar tadi dengan kunyit hidup dan halia yang telah ditumbuk halus tadi...biarkan cili garing dan terbit minyak...
3-Setelah cili garing masukkan air asam jawa ke dalamnya..biarkan didih sekejap masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...
4-Bila kuah dah mendidih masukkan kepala ikan ke dalam periuk..biarkan sehingga ianya masak dah mendidih...akhir sekali masukkan bendi ke dalam kuah asam pedas tersebut..biarkan sekejap pastu bolehlah ditutup api.Menu asam pedas kepala ikan tenggiri siap untuk dihidangkan...selamat mencuba korang...




28 September 2017

HARARU SUSHI MUAR

September 28, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Orang Muar lepasni dah ada port wajib singgah kalau nak makan sushi iaitu dekat Hararu Sushi Muar (Halal)
📍 No. 39, Jalan Perniagaan Jaya 3, Pusat Perniagaan Emas Jaya, Jalan Salleh, Muar, Johor 

☎️ 06 - 960 7012 
 11.30 Pagi - 10.30 Malam (Isnin - Khamis, Sabtu & Ahad) 
 11.30 Pagi - 11.00 Malam (Jumaat shj)


Facebook Page (Link), 

Instagram [@hararusushi]








PASSIONFOOD CAFE AND BAKERY

September 28, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

Korang dinner apa malam ni? Kalau dapat dinner dekat Passionfood Cafe and Bakery ni pun best jugak kan? Selamat menjamu selera!
📍No. 71, Jalan Serampang, Taman Sri Tebrau, 80050 Johor Bahru

🚩Berdekatan dengan Giant Leisure Mall
🚗 [Waze] "Passionfood Cafe & Bakery"
 12 PM - 11 PM (Selasa - Jumaat) 
 10.30 AM - 11 PM (Sabtu & Ahad) 
☎️ 07-331 5330 / 016- 349 2886


*Tutup pada hari Isnin
Instagram [@passionfoodcafe]